2017/02/08، 05:35 PM
سیار بودن یا نبودن؟
کافههای سیار روزها از طریق شبکههای اجتماعی به مخاطبانشان اطلاع میدهند که آن روز در کجا و کدام محله مستقر هستند. بعضی روزها به رویدادهای عمومی دعوت میشوند و برخی روزها نقطهای را در شهر انتخاب میکنند و به آنجا میروند. بین کسانی که مشغول به کسب و کار در کافههای سیار هستند گمانهزنیهایی وجود دارد از اینکه در روند قانونگذاری گزینهی سیار بودن از کافهها گرفته بشود و با تعیین مناطق مشخص برای استقرار ماشینها، امکان گشت و گذار در شهر از بین برود. محمد قبادی از واگن کافی میگوید با برخی ناحیههای شهرداری مذاکره کردهاند که در هر ناحیه جای مشخصی برایشان در نظر گرفته بشود. یا به پیشنهاد شهرداری یا به انتخاب خودشان. ذکرا عباسی اما به نکتهی دیگری اشاره میکند: «یک بخشی از کاری که ما انجام میدهیم در سیار بودنمان معنی پیدا میکند. منطقه به منطقه سلیقهی خوردن مردم هم فرق میکند و ما میخواهیم کتابی دربارهی مناطق تهران بنویسیم. قانون ممکن است بخواهد جای ثابتی برای کافههای سیار تعیین کند و سیار بودن را از این کار حذف کند.»
کافی اکسپرس یکی از کافههای سیار شهر است که نه روی ماشین، که روی چرخی چوبی مستقر شده و در رویدادها یا اماکن عمومی مستقر میشود. نریمان دیدهدار میگوید کافی اکسپرس از شهرداری مجوز گرفته که بتواند تا تابستان در خیابان سی تیر مستقر باشد. مجوزی که برای خیابان سی تیر گرفته شده و دربارهی جزییات آن چیزی به آیکافی نمیگوید. کافی اکسپرس پیش از این در رویداد تدکس تهران و در دیزین هم حضور داشته و نزدیک به دو سال است که فعالیت میکند.
از شبی چهل هزار تا روزی یک و نیم میلیون تومان
به کافههای سیار که فکر میکنید ممکن است سوالهای زیادی برایتان پیش بیاید. منبع آب لازم برای دستگاه اسپرسو را کجا میگذارند؟ برق کافه را از کجا تامین میکنند، چه بازخوردی از مشتریها میگیرند و از همه مهمتر، چقدر در روز درآمد دارند؟ سوای اینکه منبع آب اغلب جایی در گوشه و کنار ماشینها تعبیه میشود و برق را هم یا از طریق موتور برق برای خارج از شهر یا از طریق همراهی کسبه در برقرسانی تامین میکنند، بحث در آمد که وسط میآید اغلب کافهدارها ترجیح میدهند رقمی حتا حدودی از درآمد کافههای سیار ندهند. باریستای یکی از کافههای سیار به آیکافی میگوید پیش آمده در رویدادی حضور داشته باشند و تا یک و نیم میلیون تومان هم درآمد داشته باشند و محمد قبادی میگوید از چهل هزار تومان تا یک میلیون تومان تجربهی درآمد از واگن کافی را داشتهاند. ذکرا عباسی اما دربارهی بحثهای حاشیهای در این کسب و کار حرف میزند: «یک بحثی که با ما مطرح میکنند مالیات است. اینکه کافههای ثابت حقوق کارمند باید بدهد و اجاره و مالیات، و ما این خرجها را نداریم. ما فقط اجارهی جا را نمیدهیم که آن هم صرف بنزین و استهلاک ماشین میشود.» او به بحث کارآفرینی در حاشیه کافه سیار اشاره میکند و میگوید با پرداخت دستمزد به آشنایانش که کوکی و کیک و غذاهای خانگی میپزند ایجاد کار کرده و اینطور نیست که هزینهای نداشته باشند.
این مطلب ادامه دارد...
کافههای سیار روزها از طریق شبکههای اجتماعی به مخاطبانشان اطلاع میدهند که آن روز در کجا و کدام محله مستقر هستند. بعضی روزها به رویدادهای عمومی دعوت میشوند و برخی روزها نقطهای را در شهر انتخاب میکنند و به آنجا میروند. بین کسانی که مشغول به کسب و کار در کافههای سیار هستند گمانهزنیهایی وجود دارد از اینکه در روند قانونگذاری گزینهی سیار بودن از کافهها گرفته بشود و با تعیین مناطق مشخص برای استقرار ماشینها، امکان گشت و گذار در شهر از بین برود. محمد قبادی از واگن کافی میگوید با برخی ناحیههای شهرداری مذاکره کردهاند که در هر ناحیه جای مشخصی برایشان در نظر گرفته بشود. یا به پیشنهاد شهرداری یا به انتخاب خودشان. ذکرا عباسی اما به نکتهی دیگری اشاره میکند: «یک بخشی از کاری که ما انجام میدهیم در سیار بودنمان معنی پیدا میکند. منطقه به منطقه سلیقهی خوردن مردم هم فرق میکند و ما میخواهیم کتابی دربارهی مناطق تهران بنویسیم. قانون ممکن است بخواهد جای ثابتی برای کافههای سیار تعیین کند و سیار بودن را از این کار حذف کند.»
کافی اکسپرس یکی از کافههای سیار شهر است که نه روی ماشین، که روی چرخی چوبی مستقر شده و در رویدادها یا اماکن عمومی مستقر میشود. نریمان دیدهدار میگوید کافی اکسپرس از شهرداری مجوز گرفته که بتواند تا تابستان در خیابان سی تیر مستقر باشد. مجوزی که برای خیابان سی تیر گرفته شده و دربارهی جزییات آن چیزی به آیکافی نمیگوید. کافی اکسپرس پیش از این در رویداد تدکس تهران و در دیزین هم حضور داشته و نزدیک به دو سال است که فعالیت میکند.
از شبی چهل هزار تا روزی یک و نیم میلیون تومان
به کافههای سیار که فکر میکنید ممکن است سوالهای زیادی برایتان پیش بیاید. منبع آب لازم برای دستگاه اسپرسو را کجا میگذارند؟ برق کافه را از کجا تامین میکنند، چه بازخوردی از مشتریها میگیرند و از همه مهمتر، چقدر در روز درآمد دارند؟ سوای اینکه منبع آب اغلب جایی در گوشه و کنار ماشینها تعبیه میشود و برق را هم یا از طریق موتور برق برای خارج از شهر یا از طریق همراهی کسبه در برقرسانی تامین میکنند، بحث در آمد که وسط میآید اغلب کافهدارها ترجیح میدهند رقمی حتا حدودی از درآمد کافههای سیار ندهند. باریستای یکی از کافههای سیار به آیکافی میگوید پیش آمده در رویدادی حضور داشته باشند و تا یک و نیم میلیون تومان هم درآمد داشته باشند و محمد قبادی میگوید از چهل هزار تومان تا یک میلیون تومان تجربهی درآمد از واگن کافی را داشتهاند. ذکرا عباسی اما دربارهی بحثهای حاشیهای در این کسب و کار حرف میزند: «یک بحثی که با ما مطرح میکنند مالیات است. اینکه کافههای ثابت حقوق کارمند باید بدهد و اجاره و مالیات، و ما این خرجها را نداریم. ما فقط اجارهی جا را نمیدهیم که آن هم صرف بنزین و استهلاک ماشین میشود.» او به بحث کارآفرینی در حاشیه کافه سیار اشاره میکند و میگوید با پرداخت دستمزد به آشنایانش که کوکی و کیک و غذاهای خانگی میپزند ایجاد کار کرده و اینطور نیست که هزینهای نداشته باشند.
این مطلب ادامه دارد...